Naast blauwe bessen telen wij ook verschillende pruimenrassen. Als wij een goede oogst hebben, kunt u bij ons pruimen en/of pruimenjam te kopen.

Onze pruimen worden meerdere keren per week geplukt en alleen als zij goed rijp zijn. Daarom zijn ze erg geschikt voor de verse consumptie. Op dit moment telen we acht pruimenrassen. Dit zijn de Opal, Jubileum, Victoria (ook wel Reine Victoria), Avalon, Reine Claude VerteAnna Späth, Monsieur Hâtief en Reine Claude d'Oullins.

De vruchten van de verschillende rassen verschillen in grootte. Zo zijn de pruimen van Jubileum en Reine Victoria vrij groot van formaat. De Jubileumpruim is zelfs erg groot. Hij heeft een ovale vorm en is rood-paars van kleur en heeft een harde, dikke schil. Het is belangrijk dat hij alleen goed rijp geplukt wordt. Dit gebeurt doorgaans in de eerste helft van augustus.
Ook een vrij grote pruim is de Reine Victoria. Hij is roodgeel van kleur, zijn smaak is lekker zoet en hij wordt wat later geplukt dan de Jubileum.

Anna Späth en Avalon zijn net wat kleinere pruimsoorten, maar toch ook nog wel mooi van formaat. Beide pruimen hebben een goede zoetzure smaak en zijn roodblauw van kleur.
De Avalon wordt net als de Jubileum zo in de eerste helft van augustus geplukt. De Anna Späth echter is een late pruim en is pas plukrijp in de derde week van september. De smak is erg goed.

Een middelgrote, erg lekkere en productieve pruimsoort is de bekende Opal. De pruim is roodblauw van kleur op een gele ondergrond en is rijp mooi middenin het bessenseizoen, zo eind juli, begin augustus. De Opalpruim is een echte aanrader.

Tenslotte niet bepaald de minste: de Reine Claude Verte. Deze pruim is klein en heeft een groene kleur. Het is van groot belang dat hij goed rijp geplukt wordt. Is dit het val, dan heeft deze pruim een hele eigen en specifieke smaak. De Reine Claude is erg geliefd.

Een variant van de Reine Claude is de Reine Claude d'Oullins. We hebben deze soort aangeplant omdat die wat productiever is dan de Reine Claude Verte.

Monsieur Hâtief is een pruim die rijpt in augustus.

Superfruit

Superfruit is een heuse rage. Superfruit zou kanker en andere ziekten bestrijden doordat het ontzettend rijk is aan antioxidanten. Enkele voorbeelden van superfruit zijn blauwe bessen, granaatappels, graviola, gojibessen, Afrikaanse mango’s, mangostenen, açaí-bessen, zwarte bessen en frambozen. Helaas zijn deze fruitsoorten doorgaans erg duur en bovendien moeilijk verkrijgbaar.

Maar vrees niet, want er is een makkelijk, goedkoop en bovendien gezond alternatief… Pruimen blijken namelijk gezonder te zijn dan nagenoeg alle andere fruitsoorten.

Bron: www.gezondr.nlgezondr.nl

Producten